Movisan™ Collagen II to innowacyjny suplement diety oparty m.in. na natywnym kolagenie typu II. Jego unikalna receptura została opracowana w Norwegii, a wszystkie składniki dobrane tak, aby działały w synergii dla jak najlepszego wsparcia stawów oraz chrząstki.
A to wszystko w jednej małej kapsułce!
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Bardzo ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Movisan™ Collagen II to oficjalnie zarejestrowany suplement diety w Polsce. Nr rejestracji: GIS 2022/10/28/SD/D30154
Kolagen jest głównym składnikiem chrząstki stawowej. To właśnie on zapewnia elastyczność naszych stawów. Niestety, wraz z wiekiem, nasz organizm produkuje go coraz mniej. Jednym z efektów tego procesu może być uczucie zesztywniałych stawów.
Movisan™ zawiera niezdenaturowany kolagen typu II. To oznacza, że jego cząsteczka nie została w żaden sposób zmieniona, gdyż nie poddano jej działaniu czynników chemicznych oraz temperaturowych (została zachowana całość łańcucha kolagenowego). Ponadto, natywny kolagen typu II jest wciąż aktywny biologicznie i dlatego nasz organizm łatwo go wykorzystuje1, 2. W rezultacie przynosi pożądane efekty już przy stosowaniu dziennej porcji wynoszącej 40 mg. Rekomendowana dzienna porcja Movisan™ Collagen II idealnie pokrywa to zapotrzebowanie.
Boswellia serrata to pochodzący z Indii gatunek rośliny z rodziny osoczynowatych. Wytwarza żywicę, która po zestaleniu tworzy substancję zwaną olibanum. W tradycyjnej medycynie indyjskiej olibanum jest używane w przypadkach dyskomfortu w obrębie stawów, kości, czy kręgosłupa, a także wspomagająco przy spadku odporności. Niektóre badania wskazują na potencjalną aktywność olibanum właśnie w zakresie redukcji dyskomfortu stawów3.
Wewnątrz torebki stawowej znajduje się płyn maziowy. Jego cechą charakterystyczną jest smarowność, która redukuje tarcie. To właśnie on odpowiada za płynność działania naszych stawów. Płyn maziowy składa się m.in. z kwasu hialuronowego, który jest na bieżąco zużywany i zastępowany nowym4.
Co prawda organizm ludzki sam syntetyzuje kwas hialuronowy, ale wydajność tego procesu maleje z wiekiem, dlatego tak ważne jest jego regularne uzupełnianie, np. wraz z dietą. Dlatego zdecydowaliśmy się uzupełnić recepturę Movisan™ Collagen II wysokiej jakości, łatwo wchłanialnym kwasem hialuronowym HAPLEX® Plus.
Receptura Movisan™ Collagen II została uzupełniona ważnymi witaminami i minerałami, które działają w synergii z pozostałymi składnikami dla jeszcze lepszego wsparcia komfortu stawów! To witamina C, mangan i kwas foliowy.
Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania chrząstki.
Mangan
Kwas foliowy
Kwas foliowy pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów, w tym glicyny, która jest dominującym aminokwasem w łańcuchu kolagenu typu II (innymi słowy jest głównym budulcem łańcucha kolagenu typu II)6.
1 Robert B. Harris, Fernando L. A Fonseca, Matthew H. Sharp & Charlie R. Ottinger (2021): Functional Characterization of Undenatured Type II Collagen Supplements: Are They Interchangeable?, Journal of Dietary Supplements, DOI: 10.1080/19390211.2021.1931621
2 Varsha Narayanan, Rajesh Gandhi. Understanding Collagen Supplements in Arthritis – Immunomodulation with Undenatured Collagen II Versus Cartilage Building with Hydrolysed Collagen II. Archives of Orthopedics and Rheumatology. 2019; 2(2): 04-11
3 Siddiqui MZ. Boswellia serrata, a potential antiinflammatory agent: an overview. Indian J Pharm Sci. 2011 May;73(3):255-61. doi: 10.4103/0250-474X.93507. PMID: 22457547; PMCID: PMC3309643.
4 Oe M, Tashiro T, Yoshida H, et al. Oral hyaluronan relieves knee pain: a review. Nutr J. 2016;15:11
4 Li G, Cheng T, Yu X. The Impact of Trace Elements on Osteoarthritis. Front Med (Lausanne). 2021;8:771297
6 Razak MA, Begum PS, Viswanath B, Rajagopal S. Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:1716701.